Przyznam, że wybierając się w do Australii, w 2004 roku, bardzo mało wiedziałam o australijskim stylu życia i obyczajach, a także o kulturze jedzenia i picia.
Śniadanie w Australii jest raczej szybkie, lekkie i skromne w porównaniu z polskim. Jest to zazwyczaj tost z Vegemite lub z masłem orzechowym, fasolka z puszki na ciepło (może być na toście), weet-bix (pełnoziarniste płatki śniadaniowe w formie bloku jak na poniższym zdjęciu, produkowane z przenicy w Australii i Nowej Zelandii przez firmę Sanitarium Health Food Company z siedzibą w Berkeley Vale w NSW) lub płatki kukurydziane z mlekiem, muesli z jogurtem i owocami, bekon z jajkiem, jajko sadzone na toście. Kawiarnie i restauracje na śniadanie serwują tost z rozgniecionym awokado (smashed avokado on toast), croissants czy omlet. Śniadanie staje się coraz częścej okazją do omawiania spraw służbowych i biznesowych.
Lunch w Australii jest za to posiłkiem o zupełnie innej wadze i znaczeniu, w porównaniu ze śniadaniem. Jada się go zazwyczaj w godzinach 12 – 14. Popularne są pobliskie bary i restauracje. W porze lunchu wielu pracowników biurowych (white collars) spotyka się ze swoimi znjajomymi lub współpracownikami w barach i restauracjach. Często sprawy biznesowe omawia się właśnie podczas lunchu. Lunch jest też doskonałą okazją do spotkań z klientami i potencjalnymi nabywcami produktów i usług lub porą na świętowanie urodzin, uroczystości rodzinnych czy świąt. Dajmy na to Święta Bożego Narodzenia po australijsku świętuje się właśnie podczas lunchu organizowanego w pierwszy dzień Świąt (25 grudnia), często w pobliskim pubie lub restauracji, lub w domowym zaciszu. Więcej o Świętach Bożego Narodzenia znajdziesz w tym artykule. Inne ważne uroczystości jak np. Dzień Matki (przypadający w Australii co roku na drugą niedziele maja), także często celebrowane są podczas rodzinnego lunchu, który nie rzadko przybiera formę pikniku.
Najpopularniejsze dania na lunch w Australii to sausage rolls, które przypominaja polskie pasztecki z mięsem mielonym (nadzieniem, wbrew ich nazwie, nie jest kiełbasa lecz mięso mielone, ponadto wykorzystuje sie do ich przygotowania ciasto francuskie), czy meat pies – babeczki wykonane z kruchego ciasta i mięsnego nadzienia.
Często na lunch jada się również rybę z frytkami, steki z warzywami czy dania azjatyckie jak suhi, curry, czy azjatycką zupę z makaronem (noodle soup). Lżejsze i mniej skompliwane dania jak kanapki czy sałatki są także częstym wyborem australijczyków podczas lunchu.
Pikniki oraz spotkania przy barbeque są w Australii bardzo popularne. Mieszkańcy Australii dużo czasu spędzają na świeżym powietrzu i korzystając z piękna otaczającej przyrody, na miejsce przyjęć urodzinowych i innych uroczystości często wybierają parki, plaże i inne urokliwe miejsca otoczone naturą.
Często na zewnątrz organizuje się rodzinne uroczystości, świętuje Dzień Matki, Dzien Ojca, urodziny lub spotyka z przyjaciółmi.
Obiad jada się zazwyczaj między 18 – 19:00 i jest to ostatni posiłek dnia. Może z racji tego, iż jada się go dość późno, śniadanie jest raczej lekkie. Obiad zazwyczaj składa się z jednego dania. Mięso (np. z barbeque lub pieczeń – roast z indyka, wołowa lub z baraniny przyrządzona w piekarniku) lub ryba, pieczone warzywa, sałatka, należą do najpopularniejszych zestawów obiadowych.
Niekiedy jada się też morning lub afternoon tea, czyli przekąski poranne pomiędzy śniadaniem a lunchem lub popołudniowe (po lunchu). Składają się one zazwyczaj ze słodkości (muffinów, babeczek, ciastek, lub owoców) lub/i słonych bądź pikantnych przegryzek (pie, krakersy, sery, dip/hummus, marchewki i seler naciowy pokrojone w słupki, sausage rolls, czyli mięsne nadzienie zawinięte w ciasto francuskie, czy spring rolls – sajgonki).
Tradycyjna kuchnia polska jest raczej mało znana wśród Australijczyków. Zupy, kotlety i kiszonki są tu raczej mało popularne. Z kuchni międzynarodowych najczęściej na australijskich stołach można spotkać dania angielskie, chińskie, tajskie, hinduskie, japońskie lub włoskie.