Jak odmienna jest kultura picia alkoholu w Australii od tej polskiej?
W Australii pije się inny alkohol i w inny sposób niż w Polsce. Dostęp do sklepów z alkoholem różni się znacząco od tego w Polsce. W Australii alkoholu wcale nie kupi się na stacji benzynowej czy w osiedlowym sklepie. Alkohol sprzedawany jest tylko i wyłącznie w dedykowanych temu sklepach z alkoholem, w których oferowany jest głównie alkohol, no może poza krakersami i innymi słonymi przegryzkami jak chipsy czy solone orzeszki; czy słodzonymi napojami do koktajli.
Kultura picia jest zupełnie inna. W Australii najczęściej pitym alkoholem jest wino.
Najwięcej wina produkuje sie w Australii Południowej, Nowej Południowej Walii i Wiktorii. Południowa Australia i Nowa Południowa Walia znane są z odmian o cieplejszym klimacie, takich jak Shiraz i Cabernet Sauvignon, podczas gdy Victoria znana jest z kochającego chłodny klimat Pinot Noir.
Popularne jest także piwo oraz cydr jabłkowy i gruszkowy, które pije się schłodzone, zwłaszcza w upalne dni.
Alkohol dostępny jest w odrębnych sklepach z alkoholem. Nie można go kupić w supermarketach spożywczych, na stacjach benzynowych i w innych sklepach lokalnych. Ma to na celu ograniczenie powszechności picia alkoholu i jego ogólnej dostępności.
W wielu firmach i biurach, w środowiskach profesjonalnych, w piątki po południu (czasem już od 12:00, w innych firmach nieco później bo po 16:00, zależnie od kultury organizacji) organizuje się piątkowe drinki (Friday drinks) – poczęstunek dla pracowników po całym tygodniu pracy. Poza alkoholem przygotowuje się wtedy poczęstunek w formie sera i krakersów, przekąsek oraz różnych dipów. Z napojów alkoholowych najpopularniejsze jest wino i piwo, a na szczególne okazje – szampan.
Dużą popularnościa cieszą się też napoje alkoholowe w puszkach takie jak rum z coca-colą czy koktaije w puszkach.
Wódka nie cieszy się popularnością w takim samym stopniu jak w Polsce. Wynika to najprawdopodobniej z uwarunkowań kulturowych a także klimatycznych. W upalne letnie dni raczej sięga się po orzeźwiające zimne piwo, cydr gruszkowy lub białe wino, zamiast zimną wódkę. Na stołach australijskich domów częściej niż wódka stawiane jest do obiadu wino czy piwo.