Rolnictwo w Australii oraz eksport produktów rolnych

Australia na swoich rządowych stronach internetowych Departamentu Rolnictwa, Rybołóstwa i Leśnictwa (Department of Agriculture, Fisheries and Forestry) deklaruje, iż rolnictwo obejmujące uprawę warzyw, owoców, orzechów, kwiatów oraz uprawę darni i sadzonek w szkółkach, funkcjonuje według najwyższych światowych standardów.

Uprawa truskawek

Australijskie uprawy sprzedawane są na wysoko konkurencyjnym rynku krajowym oraz eksportowane za granicę. Rolnictwo w Australii jest pracochłonne i przeważnie sezonowe. Szacuje się, że w 2016 roku w rolnictwie zatrudnionych było 290 tysięcy ludzi, o 4% więcej niż w 2011r. *1

W znaczący sposób wpływa więc ono na poziom zatrudnienia szczególnie w regionalnej Australii, z której pochodzi 82% pracowników w sektorze rolnym.

Na Stronach Austrade (Australijskiej rządowej agencji wspierającej handel międzynarodowy oraz inwestycje) można przeczytać, iż siłą napędową dla australijskiego rolnictwa, którego wartość wynosi 8.6 miliarda dolarów, jest unikalne położenie Australii oraz przywiązanie wagi do wysokiej jakości.

Australia posiada renomę kraju, w którym rolnictwo jest na bardzo wysokim poziomie. Uprawiane tu warzywa, owoce i inne płody rolne są wysokiej jakości. Reputacja ta jest wzmacniana przez wizerunek kraju jako zielonej i czystej wyspy, która może poszczycić się światowej klasy systemami zarządzania rolnictwem i bezpieczeństwem żywności.

Zaostrzenie kontroli bezpieczeństwa i jakości w 2013 roku wzmocniło zagraniczny popyt na australijskie uprawy. Od tego czasu australijscy rolnicy wyeksportowali blisko 2 miliony ton produktów rolniczych o wartości 2.1 miliarda dolarów australijskich, notując tym samym siedmioprocentowy wzrost w porównaniu z poprzednim rokiem. Te liczby obejmują eksport 440,000 ton świeżych warzyw i owoców o wartości 703.5 miliona dolarów australijskich. Największymi importerami dla australijskiego rolnictwa są Hong Kong, Japonia, Stany Zjednoczone i Singapur, jednakże również kraje Bliskiego Wschodu, Wyspy Pacyfiku oraz Europa są znaczącym nabywcą australijskich warzyw i owoców. Obszar geograficzny Australii obejmuje wiele stref geologicznych i klimatycznych, co sprzyja uprawie wielu różnych rodzajów warzyw i owoców z przeznaczeniem na eksport. Położenie Australii na Południowej Półkuli powoduje, iż pory roku są tu odwrócone w stosunku do wielu innych rejonów świata, co sprzyja produkcji owoców i warzyw uprawianych tylko w krótkich okresach w roku i na które jest duże zapotrzebowanie w innych zakątkach świata, gdzie sezon ich uprawy już się zakończył. Sezon wiosenno-letni trwa tu w okresie od września do lutego, jesienno-zimowy natomiast od marca do sierpnia. Niektóre australijskie owoce i warzywa świetnie wpisują się więc w zapotrzebowanie na Półkuli Północnej.

C Najwyraźniej jakiś czas temu (?) australijskie sklepy przyjęły strategię sprzedaży wyłącznie idealnych świeżych produktów (owoców, warzyw). Z tego też względu, wszystkie nierówne, inaczej zabarwione, wyglądające dziwnie owoce i warzywa były wycofywane ze sprzedaży. W rezultacie w Australii produkuje się 4 miliony ton odpadów spożywczych rocznie. (źródło https://www.lifestylefood.com.au/articles/has-our-obsession-with-perfect-fruit-and-veg-gone-too-far.aspx)

Żródła:

  1. (https://www.agriculture.gov.au/abares/publications/insights/snapshot-of-australias-agricultural-workforce)

Posted

in

by